България има нов герой: Отец Василий подгони и тръшна крадец от храм в София

Браво на Отеца!

България има нов герой: Отец Василий подгони и тръшна крадец от храм в София

Млад мъж се опита да открадне ценни вещи от столична църква, съобщава БТВ. Действието се развива в петък в храм "Преображение Господне" в квартал „Лозенец“. Кадрите са заснети от охранителните камери, с които е оборудвана църквата.

 

На тях се вижда как крадецът си купува свещичка и влиза в храма. След кратка обиколка на основното помещение се насочва към иконата на света Богородица, където обикновено вярващите оставят своите дарения.

Отецът на храма обаче разбира за кражбата и буквално хуква по петите на извършителя.

Той успява да го настигне и го тръшка на земята.

От него изпадат откраднатите вещи от църквата.

"В момента, в който извърши посегателството, аз чух звук кандилото се удари в стъклото и го питах какво прави. Каза ми, че се моли и се закачил за иконата. Видях, че липсва един от синджирите. Намерих и по улицата накити."

Крадецът е разбил огромен катинар, за да стигне до даренията.

Отец Василий казва, че усетил импулс и подгонил крадеца.

"Той не очакваше, че аз ще вляза, но този звук го издаде.", каза отецът.

"Иконата ни има чудотворно действие. Света Богородица чува молитвите им. Хората от благодарност, че са се помолили и се е случило носят дар. Това са частици от човешките ценности, които някой иска да дари", обясни Василий.

 

 

 

Крадецът е задържан, той е криминално проявен. И друг път е имал провинения. Задържан е за 24 часа, образувано е досъдебно производство.

 

Източник: glasnews.bg