Това са най-полезните пролетни зеленчуци

Това са най-полезните пролетни зеленчуци

Пролетта наближава, а пролетните зеленчуци радват с красивите си цветове и сочността си. Те са нашият шанс да се заредим с енергия и витамини след дългите студени месеци.

ПРЕПОРЪЧАНО

За да се възползвате максимално от свежестта и полезните вещества в пролетните зеленчуци, препоръчително е да купувате само такива, които са с доказан произход. За човешкия организъм са опасни повишените нива на нитрати, които могат да предизвикат различни сериозни заболявания.

Предпочитайте зеленчуци, които са отглеждани при специални условия, гарантиращи зеленчуци от чужбина да бъдат обработвани с консерванти за запазване на пазарния вид по време на дългото пътуване.

За да се възползвате максимално от полезните вещества в пролетните зеленчуци, пазарувайте само на места, където сте убедени, че са домашни без торове и нитрати, където редовно минава контрол за качеството на продуктите.

Зелен лук

Зеленият лук е идеален за добавяне на малко по-силна интензивност към вкуса и аромата на всяко ястие. Да не говорим, че традиционната българска пролетна салата не би била същата без няколко стръка зелен лук. Съдържа витамин А и лутеин, което означава, че е добър за очите. Ще ви предложи и витамини С и К, за да поддържа тялото и кожата ви красиви.

Краставици

Те са страхотна хидратираща храна, която е особено популярна през топлите месеци. Освен очевидните ползи от високото си съдържание на вода, и разбира се свежия вкус, зеленчукът предлагат и витамин С, витамини от група В и електролити. Те са и една от тайните за красива кожа.

Маруля

Как би изглеждала една пролетна салата без маруля?

Не забравяйте, че марулята не е салата айсберг и колкото по-дълго избягвате второто, толкова по-добре (там няма особено много хранителни вещества). При консумирането на прясна, натурална маруля, ще получите много антиоксиданти, витамини и минерали.

Репички

Въпреки, че получават по-малко внимание през пролетта за сметка на доматите, краставицата и марулята, репичките могат да дадат на салатата ви неочаквано приятен и пикантен вкус. Освен това са богати и на витамин С. Полезни са за косата и храносмилателния тракт.

Източник: pik.bg